ABS NEDİR? ABS FREN MESAFESİNİ UZATIR MI? - MÜHENDİS YAZAR
Son Yazılar
Yükleniyor...

28 Haziran 2021 Pazartesi

ABS NEDİR? ABS FREN MESAFESİNİ UZATIR MI?

 

ABS NEDİR?

ABS’nin açılımı Anti-lock Braking System dir. Araçlarda aşırı hız veya kötü hava koşullarında, önüne bir engel çıktığında frenleme noktasında aracın frenlerinin kilitlenmesini, bununla beraber kaymayı engelleyen, sürücünün manevra yapmasına imkan tanıyan sistemdir.

ABS NE ZAMAN DEVREYE GİRER?

ABS yüksek hızlarda önünüze bir engel çıktığında, kaygan zeminde, olumsuz hava koşullarında ani fren yapıldığında devreye girer.

ABS HANGİ PARÇALARDAN OLUŞUR?

Bu sistemi Elektrik kontrol ünitesi(ECU), Hidrolik Kontrol Ünitesi, Hız sensörleri, Valfler oluşturur.

ABS NASIL ÇALIŞIR?

Anti-lock Brake System(ABS) aslında sanılanın aksine çok basit şekilde sensörler yardımıyla bir bas-çek prensibiyle çalışır.

Her bir tekerin ayrı ayrı sahip olduğu hız sensörleri tekerleklerin ayrı ayrı hızlarını tespit ederek elektrik kontrol ünitesine yolluyor. Elektrik kontrol ünitesi buradan aldığı bilgiyle frenlemeyi sağlamak için hidrolik kontrol ünitesine gerekli komutları yolluyor. Hidrolik kontrol ünitesi elektrik kontrol ünitesinden aldığı sinyallerle bas-çek prensibini uyguluyor. Sistem bunu saniyede yaklaşık 15-20 kez yapıyor.

Valfler ise bu işlemler sırasında ayrı ayrı her frene uygulancak hava basıncını ayarlıyor. Her frenin fren hattı ABS tarafından kontrol edilen bir valfe sahiptir. Valfler ABS çalışırken üç farklı durumda bulunabiliyor. İlk durumda ana silindirden gelen basıncın frenlere aktarılmasını sağlıyor. İkinci durumda valfler kapanarak ana silindirden gelen basıncı azaltıyor. Üçüncü durumda valfler yarı açık bir şekilde bir miktar basıncın geçişine izin veriyor. Üçüncü durum araç duruncaya kadar devam eder.

ABS FREN MESAFESİNİ UZATIR MI?

Birçok kaynakta ABS’siz aracın ABS’li araca göre daha erken durduğu söylensede aslında bu yanlıştır. İyi bir asfaltta problemsiz bir durumda zaten kendiniz dengeli bir frenleme sağlayabilirsiniz. Kötü asfaltın, kötü hava şartlarının ve ani bir frenleme durumunun olduğu zeminde ise ABS’li araç kontrollü bir şekilde dururken ABS’siz araç kilitlenme yaşayıp kaymaya başlayacaktır. Hem direksiyon kontrolünü kaybedecek hemde olası bir kaza yaşanacaktır. Kaldı ki bizim dengeli fren dediğimiz kadans tekniğini(ardışık frenleme) ABS saniyede 15-20 kez yapar. Bir insanın bu seviyede frenleme yapmasının imkansız olduğunu kabul edersek ABS teknik olarak hem daha hızlı durdurur, hem daha güvenlidir.

Basit bir grafik anlatımıyla özetlersek;


(a) Grafiği Abs'li bir aracın grafiğini gösteriyor. Kırmızı kesikli çizgi aracın hızını siyah çizgi ise lastiklerin hızını temsil ediyor. ABS’li araç ve lastikleri kilitlenmeden 15.metrede durmuş.

(b)  Grafiği ise ABS’siz bir aracı temsil ediyor. Bu aracın ise 10. Metrede tekerleri kilitlenerek ekstra olarak 10 metreden biraz daha fazla kayarak yol almış. Yani toplamda 20 metreden fazla yol almış.

Sonuç olarak ABS'li araç kilitlenme yaşamayacağı için daha erken durur. Yani ABS fren mesafesini uzatmaz. Daha erken duramayacağı bir ortam sağlansa dahi şoföre manevra imkanı tanıyacağı için bazı kaynaklarda yazıldığı gibi ABS'nin kaza yaptırma durumu yoktur, şoför dostu bir güvenlik sistemidir.





Paylaş

Fikrini Belirt

Bildirim
Bildirim.
Kapat