SWOT ANALİZİ NEDİR? KİM TARAFINDAN BULUNDU?
SWOT analizi gerçek veya tüzel kişiler için bulunduğu konumu ve geleceğe artı ve eksilerini , olası tehdit ve fırsatları görmelerini sağlayacak bir strateji planlama yöntemidir. Bu yöntem 1960’larda Harvard profesörleri E. P. Learned, C. R. Christensen, K. Andrews and W. Guth tarafından geliştirilmiştir. SWOT ismi Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Bu kelimeler sırasıyla güçlülükler, zayıflıklar, fırsatlar ve tehditler anlamına gelmektedir.
Genel anlamda bir problemle karşılaşıldığında “Bunu başarmak için neye sahibim?”, “Bunu başarmama engel olan şey nedir?” gibi sorulara cevap arayan bu analizi farkında olmadan hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Bu analiz profesyonel olarak işletmeniz için bir kriz anında veya büyüme olanakları doğduğu zaman bilinçli adımlar atmak için kullanıldığında, bilinçsizce atılan adımlara karşı maksimum verim sağlayacaktır. Günlük hayatınızda da önemli bir karar vermek üzereyken kullandığınızda işinizi kolaylaştıracaktır. Özetle bir insanın veya bir grubun kendinden emin kararlar alması için çok faydalı bir planlama yöntemidir.
SWOT ANALİZİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
SWOT analizinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kendinize doğru soruyu sormanız ve kendinize sorduğunuz sorulara doğru cevaplar vermenizdir. Aksi takdirde hem yanlış bir yol haritası çizecek, hem de kendinizi kandırıp zamanınızı boşa harcayacaksınız. Bu noktada size yardımcı olabilecek, fikirlerine ve dürüstlüğüne güvendiğiniz referans bir kişiyle bu çalışmayı yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Çünkü insanlar kendi güçlü yanlarını belirtirken sorun yaşamazken, zayıf yanlarını belirtmede pek başarılı değildirler. Bu unsurlar tüzel kişiler için de geçerlidir.
SWOT ANALİZİNİN FAYDALARI VE SİZE KATTIKLARI NEDİR?
SWOT analizi yaptığınızda çevrenizdeki kişilere veya işletmelere göre kendinizden daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Zayıf yönlerinizi keşfederek yatırımlarınızı doğru alana yapacak, kendinizi tekrar etmekten kurtulacaksınız. Olası fırsatları vakti geçmeden yakalarken, sizi zarara uğratacak tehditleri vaktinde tespit edip hasarı minimuma indireceksiniz.
SWOT ANALİZİ NASIL YAPILIR? SWOT ANALİZİNDE SORULABİLECEK ÖRNEK SORULAR NELERDİR?
SWOT analizi için kişiler veya kurumlar bir girişim üzerindeyken veya başlangıcındayken kendilerine aşağıdaki gibi sorular sorarak durumun nasıl gelişeceğini, olası tehditleri ve fırsatları aynı zamanda işin başarı getirip getirmeyeceğini tespit eder.
- Hangi konularda benzer pozisyondaki kişilerden daha güçlüyüm?
- Hangi kaynaklara daha fazla sahibim?
- Hangi unsurlarda daha tecrübeliyim?
- Sahip olduğum avantajlar neler?
- Hangi konularda eksik donanıma sahibim?
- Geliştirmem gereken konular neler?
- Zayıflıklarıma etken olan unsurlar neler?
- Hangi noktalarda tecrübe eksikliğim var?
- İşimi kolaylaştırabilecek, bana hız ve zaman kazandıracak yenilikler neler?
- Bana fırsat yaratabilecek kaynaklar neler?
- Hangi değişimler bana kolaylık sağlar?
- İşimi kolaylaştırmak için hangi noktalarda değişikliğe veya gelişime gidebilirim?
- Hedefime ulaşmak için önümde ne tür engeller var?
- Değişikliğe gideceğim unsurlar bana bir tehdit oluşturur mu?
- Eksik kaldığım veya öğrenmezsem hedefimden sapacağım bir teknolojik gelişme var mı?
- Finansal problemim bulunduğum zaman diliminde var mı? Yakın veya orta vadede olma potansiyeli nedir?