OTONOM SÜRÜŞ NEDİR? - MÜHENDİS YAZAR
Son Yazılar
Yükleniyor...

15 Ağustos 2021 Pazar

OTONOM SÜRÜŞ NEDİR?

 OTONOM SÜRÜŞ NEDİR?

Otonom sürüş belirli sensör, beyin ünitesi ve destekleyici elemanlar sayesinde çeşitli seviyelere ayrılmış olarak aracı kendi kendine bir noktadan bir noktaya ulaştırma sürecidir. Bu süreçte amaç hatayı en aza indirgeyerek konforlu ve güvenli bir ulaşım sunmaktır.


OTONOM SÜRÜŞ SEVİYELERİ NELERDİR?

SEVİYE 0 (Otonom Sürüş Yok): Bu seviyede otonom bir sürüş veya otonom bir sistem söz konusu değildir.

SEVİYE 1 (Sürücü Asistanı): Birinci seviye otonom araç serüveninin başlangıcıdır. Otomotiv sektöründe çığır açacak serüvenin başlangıcı olan bu seviyede sadece hız sabitleyici, şerit takip sistemi ve kaza engelleyici sistemleri görebiliyoruz. Bu seviyede olan araçlarda sürücünün ellerini direksiyondan bırakması söz konusu olamaz.

SEVİYE 2 (Kısmi Otomasyon): Bu seviyedeki araç bir takım karar mekanizmalarına sahip olmaya başlıyor. Aracınız şerit değiştirmek istediğiniz zaman çevrenizi kontrol edip sollama işlemi yapabiliyor. Aynı zamanda çevrenizdeki tabelaları kontrol edip size uyarı verebiliyor veya hızınızı kontrol edebiliyor. Kısmi otomasyon seviyesinde yapay zekanın farklarını ne kadar görmeye başlasak da yine de sürüş kontrolünü araca bırakmamız söz konusu değildir.

SEVİYE 3 (Koşullu Otomasyon): Bu seviyede araçlara LiDAR sensör ekleniyor. LiDAR sensör çevreyi algılama açısından diğer sensörlerden çok daha üst düzey bir sensördür. Koşullu otomasyon seviyesinde yapay zeka daha da gelişerek kontrolü yavaş yavaş araca bırakmaya başlıyoruz. Burada yapay zekaya güven arttığından otonom sürüş gerçekleşirken ihtiyatlı bir şekilde işlerimizi yapabiliriz. Fakat olağan bir uyarıya karşı tetikte olmalıyız.

SEVİYE 4 (Yüksek Sürüş Otomasyonu): Dördüncü seviye aslında gelişim olarak son seviye olarak düşünülebilir. Dördüncü seviyede araç dijital haritalar, yüksek çözünürlüklü sensörler ve diğer bileşenler sayesinde artık otonom sürüşün başarılı sayılabilmesi için sadece kullanılmış ve hatasız olduğu tespit edilmiş olması kalmaktadır. Sürücü uyusa dahi çok ekstrem durumlar için araç içinde bulunmak durumundadır.

SEVİYE 5 (Tam Sürüş Otomasyon): Beşinci ve son seviyede artık otonom sürüşün tüm istatistikleri tutulmuş ve büyük oranda hatasızlığı kabul görülmüş olacaktır. Artık araç bir sürücüye ihtiyaç duymamaktadır. Araç istediğiniz yere istediğiniz zaman şoföre ihtiyaç duymadan sizi götürecektir.

OTONOM ARAÇLARIN SAHİP OLDUĞU SENSÖRLER NELERDİR ?




LİDAR SENSÖR: LiDAR sensörler çevredeki verileri toplayarak aracın üç boyutlu bir dijital haritaya sahip olmasına yardımcı olur. LiDAR sensörler sisli hava şartlarında çalışmayabilir.

RADAR SENSÖR: Radar sensörleri radyo dalgaları sayesinde çevresindeki araçların hızını mesafesini ve yönünü saptayarak otonom sürüşe yardımcı olur. Radar sensör, LiDAR sensöre oranla otonom sürüş için daha yetersizdir fakat kötü hava şartlarında çalışması açısından daha kuvvetlidir.

KAMERALAR: Kameralar aracın belirli noktalarına konumlandırılarak aracın çevresiyle ilgili veri toplamasına yardımcı olur.

DESTEKLEYİCİ SENSÖRLER: Aracın sürati gibi diğer sensörlerin ölçmediği verileri saptayan sensörlerdir.

BİLGİSAYAR: Bilgisayar otonom aracın beyni olarak düşünülebilir. Sensörlerden gelen verileri işleyerek kullanıma çeviren unsurdur.


Teknik yazılarımız bilgi sahibi kişiler tarafından yoruma, eleştiriye ve düzeltmeye açıktır.

İletişim: muhendisyazartr@gmail.com

Paylaş

Fikrini Belirt

Bildirim
Bildirim.
Kapat