KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ - MÜHENDİS YAZAR
Son Yazılar
Yükleniyor...

17 Kasım 2022 Perşembe

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

Günümüzde pek çok farklı kalite yönetim sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler kendi içinde farklı uygulama metotları ile ayrılsa da ortak payda olarak belirlenen nokta kalite hedeflerini maksimum verimlilik ile yakalamaktır. Kalite yönetim sistemleri kavramını anlamak için bilinmesi gereken ilk ve en önemli kavram kalitedir.



KALİTE NEDİR?

Kalite yönetim sistemleri kavramının en temel hususu olan kalite bir üretim tesisinde üretilen ürünün üretim tesisinin belirlenen potansiyellerine uygun olarak seçilen hedef toleranslarının içerisinde üretilebiliyor olmasıdır. Eğer çıktı sayısı belirlenen kriterlere uygun olarak hedeflenen sayıya ulaşıyor ise kalite yakalanmış demektir. Kalite yönetim sistemlerinin temel hedefi ise bu hedefin tutturulması için çeşitli çalışmalar yapmaktır.

Kalite yönetiminde denetim son derece önemli bir kavramdır. Yanlış yapılan değerlendirmeler tesisin geleceği açısından oldukça zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kalite yönetimi denetlemeleri açısından da çeşitli metotlar üretilmiştir. Bu metotlardan günümüzde en sık kullanılanı istatistiksel proses kontrolüdür. Bu metot sayesinde yapılan kalite çalışmaları belirli bir düzen içerisinde kontrol edilir. Aynı zamanda bu metot sayesinde tesisin potansiyeli de ölçülebilmektedir.

İstatistiksel proses kontrolü sırasında proseslerdeki değişkenler belirli aralıklarla istatistiksel olarak kontrol edilir. Bu uygulama tesisin potansiyelini belirlemede son derece önemli bir faktördür. Zaman zaman tesislerin potansiyelinden fazla veya düşük kalite hedefleri belirlediği görülür. Bu durum tesisin başarıyı yakalama hızını önemli ölçüde etkilemektedir.

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ NE İŞ YAPAR?

Kalite yönetim sistemleri üretim alanında faaliyet gösteren unsurlar için başarı yakalamanın en temel metodudur. Çıktının olduğu her alanda uygulanabilen bu sistemlere genel olarak gidişatın kontrolü ve iyileştirilmesi de denilebilir. Dünya çapında pek çok farklı isimle anılan bu sistemlerin genel amacı var olan bir sistemi geliştirerek iyileştirmek ve kontrol altında tutmaktır. Bu amaçta ortaya çıkmış pek çok farklı model vardır. Fakat bu modellerin ortak noktası her zaman iyileştirmek ve geliştirmektir. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı yöntemlerle kullanılan bu sistemlerin bazıları şunlardır;

  • International Organization for Standardization (ISO)
  • KAİZEN
  • The International Automotive Task Force (IATF)
  • European Foundation for Quality Management (EFQM)
  • 6 SİGMA

Paylaş

Fikrini Belirt

Bildirim
Bildirim.
Kapat